Open Drents 2012

 Speelzaal: Warenhuis Vanderveen Koopmansplein 16 - Assen.

Dick Stavast verrassend winnaar Vanderveen Open Drents weekendtoernooi Assen 2012

door Sjoerd Homminga

Het 45ste Open Drents toernooi is dit jaar in warenhuis Vanderveen gehouden. Na een jarenlange huisvesting in Hotel De Jonge heeft de organisatie onderdak voor het evenement gevonden in de schitterende Buningzaal van Vanderveen, een perfecte locatie en een ogenschijnlijke afgelegen ruimte. Nadeel van de plek is dat de zaal ruimtelijk verbonden is met het warenhuis en dat muziek en winkelgeluiden door de akoestiek versterkt de speelruimte binnen denderde.

Het deelnemersaantal was is minder dan vorige edities, maar met twee IMs aan boord was de organisatie tevreden over de kwaliteit en kwantiteit.

Gastheer Nico Vanderveen opende het toernooi met een aardige speech en het uitvoeren van de eerste zet op het hoogste bordnummer van favoriet Floris van Assendelft.

De eerste ronde is traditiegetrouw die van de verrassingen, maar die bleven wonderwel uit. Alleen Jeroen Bottema en Silvia van der Werff wisten een half punt te veroveren op respectievelijk Maarten Dijkstra en Martin van Velzen. Raymon Oord (1672) zorgde evenwel voor spektakel door FM Levon Galoyan (2266) het leven aardig zuur te maken. Raymon had ondanks een pion achterstand de FM goed in de tang, maar moest in wederzijdse tijdnood uiteindelijk de vlag strijken.

In ronde twee deden de favorieten wat van hen verwacht werd: winnen. De volgende ronde was er één waarbij de strijd tussen de toppers los ging. Bruno Jelic won in schitterende stijl tegen voormalig jeugdtalent Milan Mostertman. Daarnaast remiseerde Erik Hoeksema met Ivo Maris evenals Levon Galoyan met Dick Stavast. Omdat Floris van Assendelft van clubgenoot Geon Knol won kwam hij samen met Bruno Jelic bovenaan.

Deze twee nog ongeslagen koplopers troffen elkaar in de vierde ronde. Floris kwam met een Wolgagambiet op de proppen, die prima gepareerd werd Bruno. Na hevige strijd bleken de twee witte pionnen op de b-lijn die ondersteund werden door de witte monarch - sterker dan de zwarte loper, kortom Bruno won. De talrijk vertegenwoordigde jeugd deed in ronde vier ook van zich spreken. De negenjarige Jonas Hilwerda en leeftijdgenoot Eelke de Boer handhaafden zich ruim in de middenmoot met respectievelijk 2,5 en 2 punten uit 4 en beide een W-We score van meer dan plus 1.

In ronde vijf mocht Ivo Maris proberen de ongeslagen positie van Bruno Jelic aan te tasten. Ivo ging stevig in de aanval, maar wist de verdediging van Bruno niet te slechten. Eeuwig schaak luidde het einde in. Op het bord met de runner-ups Levon Galoyan en Martin van Velzen deed zich een aardig incident voor. Er werd een aantal zetten herhaald echter met verschillende stukken. Bij driemaal dezelfde stand met dezelfde speler aan zet claimde Martin remise. Levon vocht de claim aan, maar nadat de klok stil gezet was stelde scheidsrechter Sybrand Houtsma in de caféruimte vast dat de remiseclaim terecht was. Op het bord daarnaast probeerde Erik Hoeksema tegen Floris van Assendelft met een randpion plus toren tegen een dame een vesting te bouwen. In tijdnood ging dat mis en werd Erik pardoes mat gezet.

Met het ingaan van de laatste ronde ging Bruno Jelic alleen aan de leiding gevolg door een peloton van vijf spelers dat een half punt minder had. Levon Galoyan versloeg de koploper, Floris van Assendelft won van Frank van der Werff en Dick Stavast liep steeds een tempo voor op Ivo Maris, waardoor hij aan het langste eind trok. Dit drietal eindigde op een gedeelde eerste plaats, waarbij Dick Stavast op weerstandpunten uitgeroepen werd tot toernooiwinnaar en de wisselbeker mee naar Steenwijk mocht nemen.

De prijswinnaars zijn:

A-groep
1-3. Dick Stavast, Levon Galoyan, Floris van Assendelft 5,0 punten

B-groep
1. Frank Bijleveld 4,0 punten
2-5. Csaba Daday, Nadia Bloemendaal, Maaike Keetman, Gertjan Haan 3,5 punten

C-groep
1. Jonas Hilwerda 3,5 punten
2. Eelke de Boer 3,0 punten
3-8. Jeroen Bottema, Silvia van der Werff, Albert Hassing, Mick van Randtwijk, Henk Bouma, Ruben Bourgonjen 2,5 punten

Warenhuis Vanderveen
Nederlandse Aardolie Maatschappij